AddThis

Καλλιτεχνικό εργαστήρι «Μαρσύας»

Σάββατο, 8/10/2016 - 20:30

Παλαιό Ελαιουργείο

0 stars

 Περιγραφή

Η χορωδία του καλλιτεχνικού εργαστηρίου «ΜΑΡΣΥΑΣ» αποτελεί μετεξέλιξη της Χορωδίας του Δήμου Μεταμόρφωσης, που ιδρύθηκε το 1985. Από το 1990 λειτουργεί ανεξάρτητα από το δήμο, στο δικό της χώρο και είναι αυτοδιαχειριζόμενη. Τα μέλη της είναι νεαρά σε ηλικία, με πλήρη μουσική κατάρτιση, τόσο στο χώρο της φωνητικής μουσικής, όσο και στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα από την εποχή της Αναγέννησης, του Μπαρόκ, αλλά και έργα σύγχρονων συνθετών.Επί σειρά ετών συνεργάστηκε με τον Γιώργο Ζερβάνο όσον αφορά τη φωνητική εκπαίδευση των μελών της, καθώς και με τους Μαρίνα Φιδέλη, Παναγιώτη Καριώτη, Δ .Σταυριανό, Μ. Κυλάφη, Αθηνά Μαγειρία, Βάσω Καριώτη και Αλέξανδρο Δημητρόπουλο.

Η χορωδία του «ΜΑΡΣΥΑ» κατά την διάρκεια της πολύχρονης δραστηριότητάς της έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ και συναντήσεις χορωδιών τόσο στην Αττική όσο και στην επαρχία με μεγάλη επιτυχία, πράγμα που φαίνεται καθαρά και από τις δημοσιεύσεις και επιστολές που υπάρχουν στο αρχείο του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου.Η χορωδία συνεργάζεται από το 2002 με την ορχήστρα του Ανεξάρτητου Συνδέσμου Μουσικής Ανάπτυξης σε παραγωγές μνημειωδών έργων τόσο της παγκόσμιας, όσο και της λόγιας Εθνικής μας παράδοσης. Τέλος, το σύνολο είναι μέλος της Στέγης των Ελληνικών Χορωδιών.

Εκτός από τις εμφανίσεις της στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (σημαντική στιγμή η δεύτερη θέση και χρηματικό έπαθλο στο φεστιβάλ της Ναυπάκτου, 2008), τα τελευταία χρόνια η χορωδία έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις και στο εξωτερικό. Τον Απρίλιο του 2005 και του 2010 συμμετείχε στο διεθνές θρησκευτικό φεστιβάλ του Loreto της Ιταλίας και τον Ιούλιο του 2007 στο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Cantonigros της Ισπανίας.

To 2008 έλαβε μέρος στο Διεθνές Θρησκευτικό Φεστιβάλ στην Πράγα (Τσεχία), όπου απέσπασε ασημένιο μετάλλιο και το 2014 στο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ στο Pardubice (Τσεχία), όπου έλαβε ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο στις δύο κατηγορίες στις οποίες συμμετείχε.Την χορωδία διευθύνει από την ίδρυσή της ο μαέστρος, συνθέτης και θεωρητικός Νίκος Καριώτης.

 

 Συντελεστές
Νίκος Καριώτης
Συνθέτης, διευθυντής χορωδίας, καθηγητής ανώτερων θεωρητικών και σύνθεσης.

 Μέλος του Δ.Σ της Στέγης των Ελληνικών Χορωδιών, γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα , σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Μιχάλη Τραυλό στο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας απ’ όπου αποφοίτησε το 1994 με δίπλωμα σύνθεσης με γενικό βαθμό άριστα.Σπούδασε επίσης κιθάρα με την Όλγα Καλογριάδου και πήρε μαθήματα τραγουδιού από τον Γιώργο Ζερβάνο και την Mαρίνα Φιδέλη.Υπήρξε μαθητής των Αντώνη Κοντογεωργίου, Μαίρη Πετράν (διεύθυνση χορωδίας) και Ανδρέα Βουδούρη , Λευτέρη Χαλκιαδάκη (διεύθυνση ορχήστρας)Διδάσκει από το 1989 ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο στο Ελληνικό Ωδείο και στο Τροφώνιο ωδείο Λιβαδειάς.Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει μια συμφωνική εισαγωγή, μια συμφωνιέτα για ορχήστρα εγχόρδων, τρεις καντάτες για σολίστ χορωδία και ορχήστρα πάνω σε ποίηση Οδ. Ελύτη, Νικ. Βρεττάκου και Κωνσταντίνου Καβάφη, δύο κουαρτέτα εγχόρδων τραγούδια για φωνή και πιάνο , έργα μουσικής δωματίου έργα για χορωδία α καπέλα.Έργα του έχουν εκτελεστεί από καταξιωμένους σολίστ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.Είναι ιδρυτής του καλλιτεχνικού εργαστηρίου Μαρσύας και ως διευθυντής της χορωδίας του έχει κληθεί και διευθύνει στο παγκόσμιο φεστιβάλ του Cantonigros στην Ισπανία (2007),δύο φορές στο παγκόσμιο Φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής στο LORETO της Ιταλίας(2005,2009) Επίσης έχει κατακτήσει ασημένιο μετάλλιο στο διεθνές θρησκευτικό φεστιβάλ της Πράγας (2008) και 2ο βραβείο και χρηματικό έπαθλο στο Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» της Ναυπάκτου. Πρόσφατα κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στο διεθνή διαγωνισμό του Partubice της Τσεχίας.Από το 2007 αναλαμβάνει την διεύθυνση της χορωδίας του Μουσικού Ομίλου Σπάρτης την όποια εμφανίζει σε αρκετά ελληνικά φεστιβάλ καθώς και στην Ουγγαρία επίσης μαζί της κατακτά την ¨Ανοιξη του2012 το 2ο βραβείο και χρηματικό έπαθλο στο διεθνές φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης στην Ναύπακτο.Έχει διευθύνει επίσης την μικτή χορωδία του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου «Ασπασία Κανατσούλη» Σήμερα διευθύνει την παιδική χορωδία του Τροφωνίου Ωδείου Λειβαδιάς ενώ το 2008 ιδρύει την Παιδική χορωδία και τη Μεικτή χορωδία του Δήμου Μεταμόρφωσης .Ως διευθυντής της ορχήστρας δωματίου του Α.Σ.Μ.Α και με την σύμπραξη της χορωδίας του Καλλιτεχνικού εργαστηρίου «Μαρσύας» έχει Παρουσιάσει έργα μεγάλων συνθετών J.S.Bach,A.Vivaldi,A. Corelli,W.A. Mozart, F. Mendelssohn,S. Prokofiev, B.Bartοk, A.Piazzolla,Ν. Σκαλκώτα, Μ.Βάρβογλη καθώς και έργα νέων Ελλήνων συνθετών.Σήμερα είναι επίσης διευθυντής προγράμματος σπουδών στο εναρμόνιο ωδείο Αθήνας και μέλος του Δ.Σ. της στέγης των ελληνικών χορωδιών.

 Λεπτομέρειες

Θεσμός: 
Αισχύλεια 2016

Κατηγορία Θεάματος: 
Μουσική Εκδήλωση

Ζωντανή μετάδοση: 
No

Tags: 
Μουσικοί κύκλοι, Διαδρομή στο κλασικό

 Μέσα

Αφήστε το σχόλιο σας